28. marts 2007

Adgang forbudt for mænd.

Jeg har hilst på dronning Margrethe, næsten! Det var godt nok ikke den rigtige, for hende har vi ikke spurgt, om hun havde lyst til at beære os med et besøg ved Tirsdags-træfs 10 års jubilæum. Men dronning Margrethe kom alligevel i skikkelse af Per Dahl, så vi fik en ordentlig majestætisk hilsen og et rygklap, hvilket vi også fortjener i Tirsdags-træf. Og så festede vi ellers løs tirsdag aften.

Tirsdags-træf er ét blandt mange af Skovlunde Kirkes tiltag og aktiviteter, og som slet ikke var mulig uden en hel unik frivillig indsats. Der er 145 kvinder tilmeldt, stort set alle fra Skovlunde Sogn. Vi har måttet oprette en venteliste, da der er udsolgt ved hver sæsonstart. 145 kvinder i alle aldre, i alle erhverv, med mange forskellige baggrunde. 145 kvinder er alt for mange. Det ved vi også godt, for vi kan slet ikke være i kirkens Pejsestue, hvis alle ”mand” kom af huse. Derfor kalkulerer vi som flyselskaberne med overbooking, og vi krydser fingre ved hver mødegang, at nogle har forfald, hvilket 20 procent næsten altid har. Så passer det nogenlunde med pladsforholdene, selvom vi godt kan sidde som sild i en tønde nogle gange. Vi mødes én gang om måneden og lytter til relevante foredrag af og om kvinder. Mænd er forment adgang...det var så lige en undtagelse med Per Dahl forklædt som dronningen. Det er ikke, fordi vi ikke kan li’ mænd – næh, de kan såmænd være lækre nok en gang imellem! men det er ene og alene, fordi debatten er friere og mere løssluppen, når der ikke er mænd til stede. Der er mange flere, der tager ordet omkring aftenens emne, når mændene ikke er en del af forsamlingen …. tankevækkende! Også lidt trist at være vidne til. Forhåbentlig kan Tirsdags-træf være medvirkende til at rejse kvinders aktive deltagelse også i den offentlige debat, hvor vi desværre ikke altid er så synlige.

Hvad har alt dette så at gøre med at være kirke? Sådan har der i visse kredse været tænkt igennem de første år af Tirsdags-træfs levetid. Nu er disse røster forstummet, kan jeg tydeligvis mærke. Svaret er da også ganske enkelt: det har det hele at gøre med at være kirke. ”Menneske først, kristen så” sådan tænkte og skrev Grundtvig. Det er det bærende princip i Tirsdags-træf: vi debatterer vores hverdagsliv, bliver til som menneske igennem den debat. Det er en dannelsesproces, som vi ikke kan være foruden, hvis vi vil leve et ordentlig etisk liv, og så følger kristenlivet med efterfølgende.

For 6-7 år siden inviterede vi Prinsesse Alexandra. Vi modtog et venligt afslag den dag, hvor det blev offentliggjort, at hun ventede den førstefødte. Mon ikke vi skal prøve med en invitation igen, nu til grevinden? Vi tror nemlig, at både vi og hun vil have glæde af debatten og mødet med alle os ihærdige kvindfolk….og så går vi kvinder heller ikke efter den laveste fællesnævner i Tirsdags-træf. Vi bevarer vores overmod og kvindelist ;-)

PS. For resten er næste sæson 07/08 allerede udsolgt, inden vi har fået reklameret for aktiviteten. Sejt, ikke?

Ingen kommentarer: